Субота, 20.04.2024, 00:02
Вітаю Вас Гість

Головна » 2013 » Вересень » 8 » Шкільна форма - за і проти!
20:18
Шкільна форма - за і проти!

Як свідчать результати опитування, проведеного Інститутом Горшеніна, половина українців вважає, що нашим учням потрібна шкільна форма. Більшість висловила думку, що кожній школі потрібна своя форма, меншість - що потрібна єдина форма для усіх шкіл країни. Кореспондент "ВЗ” вирішила поцікавитися, що з цього приводу думають вчителі, батьки, психологи, дизайнери одягу.

Управління освіти рекомендує керівникам навчальних закладів запроваджувати у школах форму, але не зобов’язує їх це робити. Це означає, що кожна дитина може одягати до школи те, що бажає. Правила щодо зовнішнього вигляду учнів можуть встановлювати дирекція, батьківський комітет, але найкраще, коли це зроблять самі учні.

"Я - за форму, але однакову для всіх, - каже знайома вчителька. - Було б добре, якби одне підприємство шило форму для цілої школи (кожен клас може мати свій логотип). Тоді одні діти не будуть ходити в дешевих синтетичних костюмах, а інші - в дорогих, з натурального матеріалу. Форма, яку сьогодні носять учні, їх не "рівняє”, а навпаки - може розповісти, з якої сім’ї дитина, - багатої чи бідної”.

На думку психолога Дзвенислави Марцинишин, шкільна форма таки потрібна, адже вона дисциплінує: дитина усвідомлює, що перебуває на навчанні, а не на прогулянці. "Моя форма мені не подобалася, бо була незручною, - зізнається пані Дзвенислава. - Я не хотіла її носити. А сучасна - набагато привабливіша. Є з чого вибирати. Для дівчаток можна придбати сукню, спідничку, штани, жилетку, піджак. Усі ці речі можна комбінувати. Якщо вже хочеться виділитися серед однокласників, улюбленого ведмедика краще почепити на рюкзак, а не на піджак. Пришивати до форми рюшечки або розцяцьковувати її в інший спосіб не варто”.

Лікар-дерматолог Людмила Бондарчук, мама п’ятикласника, також вважає, що учень має бути в формі, але не зі синтетичної тканини, а з простої - льону, бавовни. Чим менше у формі буде штучних складників, тим краще. "Перед 1 вересня купила для сина форму в "Ашані” українського виробника. Ми нею задоволені”, - розповіла пані Людмила. За її словами, синтетична тканина може викликати в дитини алергічну реакцію - на тілі може з’явитися почервоніння, свербіж. "Більш небезпечним є так званий нікелевий дерматит - алергічна реакція шкіри на метал, - пояснює дерматолог. - Якщо раз проявиться, людина вже буде до неї схильна. Купуючи форму чи інший дитячий одяг, варто не зупиняти вибір на речах, прикрашених металевими виробами. Якщо вже їх купили, нашийте на виворітний бік, де є такі прибамбаси, тканину”.

"Надаю перевагу шкільний формі, - каже дизайнер одягу Роксолана Богуцька. - Не маю на увазі, що потрібно повертатися до такої форми, в якій ми ходили колись. Шкільна форма може бути різною і цікавою – відповідно до віку школярів. Це гарно і стильно, коли кожен навчальний заклад, кожен клас має свою "родзинку”. Так є в елітних європейських гімназіях. І нам варто переймати цей досвід. Інший нюанс: не всі батьки мають можливість придбати дітям якісну форму, бо вона – недешева. Було б непогано, якби держава допомагала їм у цьому. Розумію, чому діти не хочуть носити шкільний одяг, який швидко кошлатиться, втрачає колір після прання, зрештою, не має естетичного вигляду. Я б такий не носила і сину б такого не порадила”.

Переглядів: 1955 | Додав: NataliyG | Теги: Шкільна форма - за і проти! | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 1
1 Sergvex  
<a href=http://zmkshop.ru/uslugi/stalnye-karkasnye-angary-kontinent-elit/>изготовление ангаров из металлоконструкций москва и область</a>

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Корисні посилання

Сокальський РМК

Двірцівський НВК

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Рейтинг@Mail.ru